Gotowanie,  Strona główna

Zupa jabłkowa

Kiedy z nieba leje się żar, to spędzanie długich godzin w gorącej kuchni jest ostatnią rzeczą na jaką mam ochotę. Szczerze mówiąc, jest wiele takich dni kiedy nie mam ochoty stać w kuchni i pogoda nie ma tu nic do rzeczy. W takich chwilach sięgam po sprawdzone lekkie i szybkie przepisy.

blog08zupa (6 of 5)

Zupa jabłkowa to takie danie, które jest typowo letnie, ale jednocześnie kojarzy mi się z jesienią. Zapach jabłek i cynamonu unosi się w całym domu i sam proces gotowania to uczta dla nosa. A ponieważ ja już powoli przechodzę w tryb „jesień”, to chętnie sięgam po ten właśnie przepis.

blog08zupa (8 of 5)

Pierwszy raz z tym przepisem spotkałam się u mojej teściowej. Byłam trochę zdziwiona tym, że w pierwszej kolejności jemy drugie danie, a potem dopiero pierwsze. I co to w ogóle za pomysł żeby z jabłek robić zupę? Ale wiadomo, z teściową się nie dyskutuje😉 Za to kiedy spróbowałam zupy, już nie miałam żadnych obiekcji.

blog08zupa (7 of 5)

Zupa jabłkowa to taki niby obiad, a jednak deser. Podaję ją z pokruszonymi biszkoptami. Moje dzieci ją uwielbiają.

blog08zupa (10 of 5)

Składniki: woda, jabłka, cynamon, śmietana, cukier, biszkopty.

Celowo nie podaję dokładnych miar, bo zupa powinna być gęsta, ale tę gęstość każdy powinien dostosować pod swoje upodobania.

blog08zupa (9 of 5)

Wykonanie jest bardzo proste. Trzeba zagotować wodę z cukrem i jabłkiem pokrojonym w kosteczkę. Następnie wszystko zblendować, dodać śmietanę oraz cynamon. Podawać z pokruszonymi biszkoptami.

 
Smacznego!
Podobał Ci się ten artykuł? Zostaw komentarz, udostępnij go. Będzie mi bardzo miło.